Over Leven

Gerard Wortel

Zaterdagavond 3 maart gaat een feest worden in Podium Vlieland. De onvervalste barse bard, troubadour, liedjes- en tekstschrijver Gerard Wortel komt met zijn nieuwe liedjesprogramma ‘Luchtig over-leven’ en presenteert zijn kersverse geluidsdrager met de gelijknamige titel ‘Over leven’.

zaterdag 3 maart, 2012 19:30

Gerard Wortel laat geen luisteraar onberoerd. Het ene moment bezingt, bespeelt en betrapt Wortel, muzikaal ondersteund door de virtuoze en partituurloze cellist Bas van Waard, zijn publiek vanuit zijn linksdraaiende, anderhalfpersoons kleinste theatertje ter wereld, het andere moment dolt hij op een onnavolgbaar speelse wijze vanachter zijn achtentachtig-toetstellend ‘MULTICULTIMECHAPERCUSDRUMKLAVIER’ .

Al meer dan dertig jaar maakt hij muziek, schrijft hij teksten en creëert hij de meest bijzondere muziekinstrumenten. De witbebaarde en breedgebekte zanger was tevens de oprichter en ‘mateloze’ percussionist van de Iers, Schots en Scheve theaterfolkgroep KNIJN en maakt deel uit van het kleinkunst-collectief ANNIE’S THEATER TOKO (met o.a. Mars Teunisz, Marjolein Meijers, Dorine Wiersma en Heleen Suiker)
Tijdens zijn voorstelling gooit Wortel heel zijn theaterervaring, zijn muzikale en theatrale creaties en al zijn levensliederlijke teksten in de strijd met het publiek en creëert op die manier steeds een nieuwe voorstelling. De kracht van dit barse multitalent ligt vooral in zijn liedthema’s, zijn niet aflatend improvisatievermogen, zijn beeldend taalgebruik en zelfspot. Zowel in zijn teksten als met zijn absurde muziekapparaten zet Wortel het publiek graag op het verkeerde been. ‘Noem mij geen cabaretier, grappenmaker, conferencier, uitvinder of muzikant’.
Gerard laat zich moeilijk in een hokje plaatsen en heeft daardoor een unieke plek in de podiumkunst.
Cd ‘Over leven’
Vijftien schertsende, tedere, vileine, absurde, melancholische Nederlandstalige eigen nummers over het leven, de dood en het grauwe gebied daartussen.
De liedjes van Gerard gaan allemaal ergens over en zitten vol ironie, zelfspot , beeldspraak, tederheid en vooral humor.
Het leven krijgt in al zijn facetten de aandacht van tekstschrijver/troubadour Wortel.
Zo zingt hij o.a. in Mijn meester en zijn fiat Topolino over zijn schoolmeester Adolfse toen hijzelf een jochie van 9 jaar oud was, brengt hij een Ode aan de ware kunstenaar, bezingt hij in een blues op een hilarische wijze het misbruik in de katholieke kerk met het nummer Pater Theo loog om vervolgens een paar nummers later op de cd, even hilarisch als aandoenlijk , zijn lijfelijke aanwezigheid op zijn eigen begrafenis te bezingen in het lied Op mijn begrafenis.

Een muziektijdschrift omschreef hem als ‘het onechte kind van Cornelis Vreeswijk en Jaap Fischer’.
Gerard Wortel is een man van uitersten die op een aandoenlijke, satirische, onderhoudende wijze in zijn theatertje vooruit trapt en draait tussen weemoed en kolder en zonder enig oponthoud doorslaat vanachter zijn ‘Multicultimechapercusdrumklavier’. Zie ook: www.gerardwortel.nl
Aanvang: 20.30 uur
Kaarten reserveren: Podium Vlieland t. 0562 - 451154

https://www.podiumvlieland.nl/images/evenement/Gerardenbasopkist_overleven.jpg

« terug naar de vorige pagina