Liederen van Kurt Weill

Gea Passies en Johanan Havinga

Zangeres Gea Passies en pianist Johanan Havinga hebben een programma samengesteld met liederen van de Duits/Amerikaanse componist Kurt Weill (1900-1950). Weill geldt als één van de grootste twintigste eeuwse componisten op het gebied van het muziektheater. Samen met Bertolt Brecht werd hijin 1928 wereldberoemd door de Dreigroschenoper.Aan deze succesvolle Weill-Brecht combinatie kwam in 1931 door artistieke meningsverschilleneen einde.

zondag 4 mei, 2014 20:30

Zoals zoveel Joodse componisten werd Weill doorde opkomst van het nazisme in 1933 gedwongen om Duitsland te ontvluchten. Zijn muziek werdverboden, en jarenlang bleef het strafbaar om er naar te luisteren. Na twee jaar werkzaam te zijn geweest in Frankrijk vestigde hij zich in 1935 permanent in Amerika, waar hij zich ontwikkelde tot een Amerikaans componist. Hij schreef de muziek voor tal van grote Broadway musicals, waarbij hij onder andere samenwerkte met Ira Gershwin.

Weill’s liederen zijn melodieus, vol mysterie en herkenbaarheid, humor en ernst, en verwoorden veelal wat er aan misstanden in de maatschappij en menselijke relaties aanwezig is. Passies en Havinga presenteren een muzikaal en informatief programma van twee keer drie kwartier, waarinhet publiek wordt meegenomen naar het Duitsland van vóór 1933. En naar de grote Broadway musicals in Amerika.

Johanan Havinga studeerde in 2010 summa cum laude af aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Gea Passies heeft jarenlang gezongen in diverse koren. Samen treden ze vanaf 2007 regelmatig op met de liederen van Kurt Weill.
In 2010 maakten ze een tweede programma rondom de Franse componist Erik Satie (1866-1925). Hun nieuwste programma is “Madame Croche”, een programma vol pianomuziek, zang, verhaal en poëzie, rondom de Franse componist Claude Debussy (1862 - 1918).

https://www.podiumvlieland.nl/images/evenement/Gea_en_Johanan.jpg

« terug naar de vorige pagina