Lezing over Britse goudschip de Lutine

Martin Hendriksma

Op 9 oktober 1799 verging het Britse goudschip de Lutine op drie zeemijl uit de kust van het eiland Vlieland. Hoe kon een schip onderweg naar Hamburg zo dicht onder de Nederlandse kust geraken? Wat gebeurde er met de mysterieuze enige overlevende doe daags na de ramp door Vlielander loodsen van boord werd gehaald? En: waar bleef het goud? Het komt allemaal aan bod in de lezing die Martin Hendriksma op donderdagavond 8 mei op uitnodiging van de cultuur-historische vereniging Eylandt Flielandt zal geven in Podium Vlieland.

donderdag 8 mei, 2014 20:30

 

De Haarlemse schrijver en journalist publiceerde vorig najaar het onthullende non-fictie boek Lutine, de spannendste Nederlandse goudjacht ooit. Hij deed daarvoor drie jaar onderzoek in Britse en Nederlandse archieven en sprak met nazaten van legale en illegale goudbergers. Hendriksma ontdekte tal van nieuwe feiten over de omvang van de lading, de ene overlevende en de oorzaak van de stranding.
In zijn lezing schenkt hij speciale aandacht aan de rol van het eiland Vlieland en zijn bewoners, zowel in de rampnacht als bij de diverse, vaak spraakmakende bergingspogingen. Ook staat hij stil bij de rol van de begin dit jaar overleden Vlielander maritiem-historicus Ton F.J. Pronker in de totstandkoming van dit boek.
De lezing wordt voorafgegaan door een ludieke scheepskwis waarmee voor zeebonken en/of historisch geïnteresseerden diverse prijzen zijn te winnen.

De pers over Lutine, de spannendste goudjacht ooit
‘Meeslepend en kleurrijk’ **** De Telegraaf
‘Meer dan de moeite waard’ **** Haarlems Dagblad
‘Een goed gedocumenteerd jongensboek: vol norse zeebonken, politieke intriges en natuurlijk dat onweerstaanbare goud’ VPRO Gids
‘De Nederlandse Dan Brown’, Studio Max Live

Aanvang 20.30 uur. Toegang: 8,50. Reserveren :info@podiumvlieland.nl (0562) 451-154

https://www.podiumvlieland.nl/images/evenement/AP_Hendriksma_Martin_2_%28c%29_Keke_Keukelaar_TerVerzending.jpg

« terug naar de vorige pagina