Jankobus Seunnenga - Slijp Steen

Jankobus Seunnenga

Jankobus Seunnenga – Slijp Steen

dinsdag 18 oktober, 2022 20:30

Op z’n nieuwste CD ‘Slijp Steen’, die komend voorjaar verschijnt, heeft Jankobus prachtige, eigen geschreven poëtische teksten op muziek gezet. Hierbij kreeg hij de hulp van o.a. Dick Vestdijk op viool. Ondanks de soms introspectieve toon is de humor nooit ver weg. ‘Slijp Steen’ gaat over de tijd nemen voor zaken, in tegenstelling tot de tijdgeest. Of het nu gaat over een jeugdherinnering aan moeders borsten, drie flessen die naast elkaar staan of achter elkaar, of het letterlijk verliezen van de grond onder je voeten doordat je nergens meer thuishoort. De optredens voor de nieuwe CD ‘Slijp Steen’ hebben een intieme sfeer waarbij naast mooie poëtische liedjes opeens weer een absurd en knotsgek lied langskomt dat alles weer weet te relativeren. Zoals het Friesch Dagblad schreef: ‘Seunnenga blijft zowel live als op CD onnavolgbaar stuiteren tussen ernst en luim’.

Seunnenga is een woordkunstenaar, daar laat dit album geen onduidelijkheid over bestaan. In liedjes als Ik Schep Netjes en Malligheid Zonder Bodem steekt hij zelfs Drs. P naar de kroon. Seunnenga is ook in staat te ontroeren, zeker als hij zingt over de meisjes uit lang vervlogen dagen. Dan is zelfs ieder gitaarakkoord raak. Maar vervolgens weet de Leeuwarder met absurde en knotsgekke liedjes alles weer te relativeren. Dit schreef Revolver’s Lust for Life n.a.v. de CD ‘Jantje huilt, Jantje lacht’.

Op 1 januari 2019 werd Jankobus Seunnenga, na een tip van dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, benoemt tot Streekdichter van de gemeente Noardeast-Fryslân. Sinds dat Jankobus Seunnenga in 2009 solo is gegaan, heeft hij een aantal prachtige en door de pers zeer goed ontvangen cd’s gemaakt. Deze Friese oerpunker, die in 2012 het ‘Dreents Liedtiesfestival’ won, verwierf bekendheid met de band Kobus gaat naar Appelscha, door muziekkrant OOR betiteld als de beste punkband die Nederland ooit heeft gehad, en het A.D.H.D.-country- & folkduo Pigmeat.

Entree 12,50 euro

https://www.podiumvlieland.nl/images/evenement/JankobusSeunnenga.jpeg

« terug naar de vorige pagina