HET SPROOKJE VAN OOIT EN ALTIJD
Bep SchilderIn een historisch stadje langs een brede rivier groeit een meisje op met het syndroom van Asperger. Vader is hoogleraar (dogmatische) theologie. Moeder heeft een meer vrijzinnige achtergrond en is haar man en tien kinderen zeer toegewijd. Vanuit een onorthodoxe en authentieke levenshouding weet zij binnen het benauwende gereformeerde klimaat toch ruimte voor veel – uitbundig – plezier te scheppen. Op een ontwapenende manier neemt de auteur de lezer mee naar het oude donkere huis bij de middeleeuwse poort en het plantsoen daarachter. In de laatste hoofdstukken beschrijft zij haar belevenissen op een Iers schiereiland en het begin van een onstuimige liefdesaffaire…..
Met een bijdrage van dr. Els Blijd-Hoogewys,internationaal autismedeskundige, en tips voor kerkverlaters, ‘auties’ en andere gelukzoekers.
zondag 26 juli, 2015 21:00
Bep Schilder (1953) stamt uit een bekende theologenfamilie. Als kind kwam ze voor het
eerst op Vlieland, toen haar vader was gevraagd om te komen preken in de ‘Bruins
Bioscoop’. Sindsdien is het eiland, waar ze ooit, in de oude eendenkooi, haar eerste echte
zoen ontving, een veilig toevluchtsoord geworden.
Later kwam daar het (Ierse)
schiereiland Dingle bij, waar ze hoopte De Ware Liefde te ontmoeten. In haar vorig jaar
gepubliceerde boek De poort, de paljas en het meisje beschrijft zij deze ervaringen, en die
van haar moeizame maar ook uitbundige jeugd in het toen nog zwaardogmatische
Kampen. Naast de SPW is ze geschoold in astrologie, esoterie en aurahealing. Op
vijfenvijftigjarige leeftijd werd de auteur gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger.
Hierdoor belandde ze in een identiteitscrisis omdat het leven dat ze tot dan had geleid in
een totaal nieuw licht moest worden bezien.
Sijmen de Jong(1982) is regisseur en uitvoerder van (o.a. jeugd)theater en -cabaret. In 2012 won hij met zijn voorstelling Je hoeft niet bang te zijn de tweede prijs op het Amsterdams Kleinkunstfestival. Hij groeide op in Rotterdam en kwam uit hetzelfde (Vrijgemaakt) gereformeerde nest als dat van Bep. In een Kamper kroeg ontmoetten zij elkaar en jaren later zijn ze nog steeds aan de praat. Op het moment dat Bep, met het oog op een landelijke promotietoer, haar angst voor het OV aangeeft, biedt Sijmen haar zijn chauffeurskunst aan. Sindsdien zijn ze ‘samen op weg’. In hun gemeenschappelijke afkeer van termen als deze vinden zij een overbrugging voor hun soms diametraal tegenovergestelde levensvisies. Door de jaren heen hebben beiden zich beijverd om hun diep ingekerfde kerkelijke roots achter zich te laten. In Het sprookje van ooit en altijd wordt het publiek op humoristische en ontroerende wijze deelgenoot gemaakt van hun persoonlijke zoektocht naar bevrijding en de – uiteraard verschillende – eindresultaten. Bep denkt dat het allemaal ‘zo moet zijn’ en Sijmen vindt dat flauwekul. Aanvang: 21.00 uur. Entree: 7,50 euro Info: podiumvlieland.