Anne Soldaat in Podium Vlieland

Anne Soldaat

Anne Soldaat is misschien wel het meest op zijn gemak met een gitaar in zijn handen. Niet spelen is geen optie. Na het verschijnen van zijn veelgeprezen solo-album In Another Life (2009) toerde hij met zijn eigen band, om direct daarna het fundament te leggen voor het grote succes van Tim Knol. Tijdens Tim’s zegetocht vond de meestergitarist ook nog eens de tijd om te touren met de dansvoorstelling ZOUT van het Rotterdamse gezelschap ‘Conny Janssen Danst’. En dan vergeten we nog Anne’s legacy in de legendarische gitaarband Daryll-Ann (1988-2004).

zaterdag 9 augustus, 2014 21:00

En nu is hier zijn nieuwe album. Een onstuimig, stoer album dat alleen door Anne Soldaat gemaakt kon worden. Een album waarop je hoort dat hij zichzelf nog steeds weet te ontwikkelen als gitarist, zanger en song-schrijver. Opnieuw werkte Soldaat voor dit album samen met Jason Falkner (Beck, Jellyfish, Daniel Johnston, Air). “Ik wilde alleen nog een album maken als dat samen met Jason kon. Ik schrijf de liedjes en Jason weet als geen ander die het best tot hun recht te laten komen.” En dus vertrok Anne in de eerste maand van 2012 wederom naar Los Angeles en werkte met zijn vriend en collega Jason aan de opvolger van In Another Life.

“Net als In Another Life is dit een album een verzameling van nummers die ik al lang geleden heb geschreven - de oudste is uit 2005 - en nieuw werk. Het was alsof Jason en ik verder gingen waar we gebleven waren. De klik was er meeteen weer. De sfeer was zelfs meer ontspannen dan de vorige keer, iets wat we allebei voelden en beaamden. We hebben zelfs - voor het eerst - samen een nummer gemaakt. Maar de tijd ontbrak om die op te nemen.
Hopelijk komt dat er ooit nog van…”

Hoewel het album evident als Anne Soldaat klinkt, is er toch een duidelijke ontwikkeling ten opzichte van In Another Life. Soldaat lijkt comfortabeler met zijn plek als frontman en neemt meer de ruimte om te experimenteren met structuur en geluid. Het gaat op deze plaat om sfeer en de liedjes zijn dan ook minder compact. Maar wel onmiskenbaar Soldaat: catchy, melodieus en bij vlagen melancholiek. Soldaat groeit nog altijd en weet zijn grenzen te verleggen; dat kenmerkt zijn vakmanschap en drive.

Anne Soldaat bestaat live tijdens de komende toernee uit: Matthijs van Duijvenbode (Tim Knol, Johan), Bram Hakkens (Kyteman, GEM), Jeroen Overman (Tim Knol) & Maurits Westerik (GEM). Een soort all-star-band, van bevriende muzikanten die samen de nieuwe nummers ongetwijfeld tot grote hoogten gaat stuwen.

https://www.podiumvlieland.nl/images/evenement/AnneSoldaatFinal-4_preview.jpg

« terug naar de vorige pagina