Noordelijk Film Festival 2008

Noordelijk Film Festival

Het Noordelijk Film Festival op Vlieland, 5 t/m 9 november 2008. Een bezoek aan Vlieland is altijd goed voor onuitwisbare herinneringen. En zo zal het ook gaan met de cinematografische onderdompeling tijdens het Noordelijk Filmfestival 2008, waar Vlieland onderdeel van uitmaakt.

Het programma op ‘Podium Vlieland’ is pure filmische waaghalzerij. Een regelrechte reden om onmiddellijk kaarten voor de veerboot te reserveren. Vierendertig onvergelijkbare korte films gaan de strijd met elkaar aan. De beste productie wordt gelauwerd met de Friese Internationale Media Art Award (FIMAA).

“Kom maar op,” was het antwoord van initiatiefnemers Bojan Bajic en Gosse Beerda, op de vraag van de festivalorganisatie of Podium Vlieland bereid was risico’s te nemen. “We doen niet anders!” De komst van het Noordelijk Film Festival naar Vlieland vormt de eerste krachtproef voor het intieme dieprode zaaltje met 56 comfortabele plaatsen. “Films kijken op Vlieland, is net zoiets als melk drinken in het duin,” legt Bajic uit. “Een glas melk smaakt in het duin als champagne.”

Tijdens het Noordelijk filmfestival 2008 presenteert Podium Vlieland de inzendingen voor de Friese Internationale Media Art Competitie: de meest uitdagende en innovatieve film- en videokunstwerken van de afgelopen twee jaar. Dit kortefilmprogramma is ontstaan uit een nieuwe samenwerking tussen Media Art Friesland en het Noordelijk Film Festival. Uit ruim 400 inzendingen zijn 38 werken geselecteerd en zes programma’s samengesteld met als kern: de gereconstrueerde realiteit, simulaties, eenzaamheid en onderzoekingen op de grenzen van de menselijke waarneming. Aan de competitie is de Friese Internationale Media Art Prijs (FIMAA) verbonden ter waarde van 1.500 euro.

“Onderzoekingen op de grenzen van de menselijke waarneming? Daar weten we op Vlieland alles van,” zegt Beerda. “Als de je beschutting van de Dorpsstraat, de warmte van de in najaarsduister oplichtende kroegen en de intimiteit van Podium Vlieland verruilt voor het eilandse achterland, dan hoef je voor ware verrukking niet eens naar een film. Heel Vlieland ontrolt zich als decor van onvertelde verhalen. Het duin, de uitgestrekte bossen, de soms barbaarse branding en natuurlijk de Vliehors: over grenzen van menselijk waarneming gesproken ….”

www.noordelijkfilmfestival.nl

Programma

Signs of Solitude

Imitaties, merkwaardige monologen, internethulp en poëtische waaghalzerij. De maker van buiten af gezien of vanuit zijn eigen perspectief. Iedereen staat op zichzelf. Negen verschillende films in het teken van intimiteit en eenzaamheid.

The Hyperreal I

XTC, bier, Willem de Zwijger, algoritmes die beeld en geluid produceren, de innerlijke wereld van een computer, apocalyptische simulaties: de gereproduceerde realiteit. Uiteenlopende en secuur in elkaar gezette audiovisuele onderzoekingen.

Society and Space I

Of het nu Mexico Stad, het Hercyniaanse bos of Poolse mijnwerkers betreft: mensen, situaties en plekken zijn allemaal onderhevig aan verandering. In deze 5 films worden transformaties zichtbaar aan de grenzen van de civilisatie.

Society and Space II

Mensen, situaties en plekken zijn allemaal onderhevig aan verandering. In deze aflevering wordt verband gelegd tussen het verleden en de toekomst. Ingewikkelde maatschappelijke en/of religieuze kwesties worden op diverse en vreemde manieren behandeld en zo belicht, dat het recht op je afkomt en je iets nieuws laat zien. Vier films die stuk voor stuk door de visie van de maker en de vorm die ze kozen hebben gezien moeten worden.

The Hyperreal II

Zoevend door een herinnering van Las Vegas, gebeurtenissen op straat die exact gereconstrueerd worden, geweld in slowmotion, onheilspellende dialogen tussen man en hond en politiemysteries. Grenzen tussen natuurlijk en artificiële werelden vervagen.

Structural Hypnosis

De entree in een ruimte, illusies, hypnotiserende perspectieven, onophoudelijke kusscènes, grafische constructies, de geheimen van een speaker en bewegingsanalysen in een speeltuin. Zeven structurele films om de menselijke waarneming uit te dagen.

« terug naar de vorige pagina