Beleef de Wadden vanaf de bank

Podium Vlieland, Roots Magazine en de Waddenvereniging presenteren:

Thuisfilmweekend Vlieland

Eén huis, vier muren, veertien films

Het zijn rare tijden waarin we leven. Je zit thuis en de muren komen op je af. Of je werkt heel hard om de samenleving draaiende te houden en hebt nauwelijks tijd om te ontspannen. Om die kleine wereld toch weer wat groter te maken, organiseren Podium Vlieland, Roots Magazine en de Waddenvereniging voor iedereen die de eilanden mist een thuisfilmfestival met speelfilms en documentaires over het waddengebied.

Kies een of meerdere films uit het aanbod en organiseer je eigen filmweekend, met je naasten of alleen. En bedenk, je bent niet de enige die kijkt. Ook al zien we elkaar even niet, toch zijn we samen. En samen spannen we ons tot het uiterste in om uit deze crisis te komen.

Natuurlijk vinden wij het leuk om te weten of je ook naar de films kijkt. Op die manier voelen we ons allemaal even verbonden. Deel dus gerust een fotootje van je eigen filmweekend (met een Vlielander biertje op de bank?) op een van de sociale media en plaats daarbij de hashtag #thuisfilmweekendvlieland.


**En uiteraard ben je na de coronacrisis weer van harte welkom. Podium Vlieland heeft met veel pijn in het hart in maart de deuren voorlopig gesloten. Daarmee kwam er een vroegtijdig eind aan ons seizoen met filmweekenden. Maar vanaf juni verwelkomen we iedereen weer met open armen (maar wel op gepaste afstand). Eind mei maken we ons seizoensprogramma tot en met januari 2021 bekend. Vanaf dat moment kun je je keuze doorgeven. Vanaf november maken we ons programma van februari tot en met juni bekend.


En wat drinken we tijdens zo’n thuisfilmweekend? Podium Vlieland was even dicht, maar achter gesloten deuren zijn we ondertussen doorgegaan met het maken van de mooiste dingen. Onder het motto ‘Als jij niet naar Vlieland kunt, dan komt Vlieland toch lekker naar jou’ bezorgen we het eiland in een flesje bij je thuis. In drie bijzondere biersmaken: Duin Blond, Wad Donker en Island Ale. En voor het echte eilandgevoel krijg je er wat zand en schelpen bij. Bestellen kan hier.

Programma Thuisfilmweekend Vlieland

(Vrijwel alle films zijn gratis te bekijken via NPO Start of Youtube, enkele films zijn eenvoudig te huren via platforms als iTunes, Pathé Thuis, Videoland en KPN of Ziggo on demand.)

Drama op de Wadden

Eilandgasten – Karim Traïdia, 82 minuten

Lief en leed van enkele vakantiegangers op Vlieland, gebaseerd op de zeer succesvolle Eiland-romans van Vonne van der Meer.

Gratis te bekijken op NPO Start

Zomerhitte – Monique van de Ven, 96 minuten

Fotograaf Bob ontmoet tijdens een broeierige zomer op Texel geschiedenisstudente Kathleen, gebaseerd.op een roman van Jan Wolkers.

Te bekijken op meerdere platforms (vanaf 2,99)

Helium - Eché Janga, 80 minuten

In Helium vluchten drie criminelen, Frans, Elias en John, op stel en sprong naar een vakantiehuisje op Texel. Door de stilte op het eiland kan Frans (Hans Dagelet) nauwelijks slapen en na enkele dagen komt hij zo in een verwarde geestestoestand terecht, waarin hij zich voor het eerst in zijn leven begint te verwonderen over de grootsheid en de schoonheid van de natuur.

Te bekijken op meerdere platforms (vanaf 2,99)

Guilty pleasures rond middernacht

Witte Vis – Remy van Heugten, 76 minuten

Spannende visserijthriller die zich afspeelt in Den Oever. Stijn (Mads Wittermans) en Hans (Marcel Hensema) nemen na het overlijden van hun vader zijn kotter over. Dan vinden ze een partij drugs in hun netten.

Gratis te bekijken op Vimeo

Sunny Side Up – Lourens Blok, 81 minuten

Horror op de Wadden. Ieder jaar wordt er op een van de eilanden het eeuwenoude mysterieuze Sunderum-feest gevierd. Niet‐eilanders moeten het eiland verlaten; er zijn geen pottenkijkers gewenst. Daan en Judith, een hip Amsterdams stel, raken per ongeluk juist dit weekend verzeild op het eiland.

Gratis te bekijken op NPO Start

Voor de jongsten

Mijn bijzonder rare week met Tess – Steven Wouterlood, 79 minuten

Bang om als jongste van het gezin alleen over te blijven, begint Sam tijdens zijn vakantie op Terschelling vastberaden aan zijn zelfverzonnen alleenheidstraining. Dan ontmoet hij de ongrijpbare Tess.

Gratis te bekijken via NPO Plus (met plus-abonnement van 2,98 per maand)

Penny’s Shadow – Steven de Jong, 99 minuten

Lisa is zestien jaar en heeft een speciale band met paarden. In de zomer gaat ze samen met haar moeder en zusje Tess op vakantie naar Ameland. Tess neemt ook haar eigenwijze pony Rakker mee. Op de kampeerboerderij ontmoet ze de zeventienjarige Kai en zijn vader.

Gratis te bekijken op NPO Start

Documentaires

Wad, overleven op de grens van water en land – Ruben Smit, 93 minuten

Wad is de eerste Nederlandse natuurfilm over het waddengebied. Ruben Smit en zijn crew registreren dit unieke Nederlandse natuurgebied en al zijn bijzondere natuurfenomenen onder- en bovenwater, in elk jaargetijde.

Gratis te bekijken op NPO Start

De Vogelwachter - Hans den Hartog, 24 minuten

Den Hartog werkte drie jaar aan deze docu over vogelwachters in het Waddengebied. De film geeft een uniek beeld van hun werk in natuurreservaat De Boschplaat op Terschelling. De laatste professionele vogelwachter van Staatsbosbeheer, Oene de Jong, neemt ons mee in zijn wonderschone, dynamische werkveld.

Gratis te bekijken op NPO Start

De wereld is plat - door de vogelkijker van Theunis Piersma - Helmie Stil, 50 minuten

Bioloog Theunis Piersma staat op het wad en luistert naar wat klinkt als regen. Het zijn de kokkels die in de drassige grond open en dicht gaan. Deze documentaire volgt zijn bezigheden in mooie, weidse shots van het waddengebied.

Gratis te bekijken op NPO Start

Bademeisters – Judith de Leeuw, 26 minuten

Al meer dan een halve eeuw worden de Texelse stranden in de zomer bewaakt door studenten van het Utrechtsch Studenten Corps. Aan de vooravond van hun volwassen leven bevinden de jongens zich negen weken lang in een kolkende droomwereld van zee, zon en zout en leven daarbij volgens de wetten van de groep.

Gratis te bekijken op NPO Start

Waddenklassiekers

De Platte Jungle - Johan van der Keuken, 90 minuten

Documentaire over de Waddenzee uit 1978 waarin Van der Keuken met het oog van een stadsmens naar de platte wereld van de Waddenzee kijkt. Met jazzy muziek van Willem Breuker.

Gratis te bekijken op YouTube

Vlieland jaren ‘30 - Fries Film Archief, archiefcompilatie, 10 minuten

Een reis door de tijd naar het Vlieland van bijna een eeuw geleden. Het Fries Film Archief heeft unieke filmbeelden van Vlieland uit de jaren 30, gemaakt door Aartje en Coos van Rijswijk uit Den Haag. Zij hadden een vakantiehuis op het eiland. Hun films bevatten de oudste kleurenbeelden van Vlieland.

Gratis te bekijken op YouTube

Badcultuur – Fries Film Archief, archiefcompilatie, 21 minuten

Historische filmbeelden van het Fries Film Archief, met mooi filmmateriaal van de Nederlandse badcultuur op de Waddeneilanden vanaf de jaren ‘30.

Gratis te bekijken op YouTube